Humán Platform

A kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozók oroszlánrészt vállalnak a társadalom működtetésében, az életminőség javításában, a társadalmi felemelkedés előmozdításában. Mi, alapító szervezetek a Humán Platformot azért hoztuk létre, hogy felismertessük a közvéleménnyel a szféra jelentőségét, és közös erővel próbáljuk kiharcolni szakmai működésünk feltételeinek javítását. Kapcsolat: human.platform@gmail.com

Ha a Humán Platformról van szó, a legtöbbször az alábbi kérdések merülnek fel. Mi sorra megválaszoljuk, hogy tudd, mi ez és tovább tudd adni másoknak is.

1. Mi ez a Humán Platform? Egy szakszervezet? Szövetség? Vagy olyasmi, mint a Milla?

A HP egy olyan tömörülés, amely összefogja a humán szféra érdekképviseleti szervezeteit. Nem szakszervezet és nem pártkezdemény; célja, hogy a köz-és felsőoktatás, a kultúra, az egészségügy, továbbá a szociális szféra képviselői közösen lépjenek fel a hatékonyabb érdekképviselet érdekében.

2. Miért pont ezek az ágazatok fognak össze? És miért nem a parlament előtt tüntetnek?

Azért ezek a területek fogtak, mert ők tartoznak egy minisztérium, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) alá.  Ez az egyik problémánk a sok közül; ezek a területek önmagukban is fajsúlyosak - attól, hogy egy gigaminisztérium alá rakták őket, még semmi nem lett hatékonyabb. Sőt! A legutóbbi zárolások az EMMIt a többi minisztériumhoz képest is aránytalanul nagymértékben sújtották – ezt értelmezhetjük úgy is, hogy Balog Zoltán miniszter nem képviseli hatékonyan az alá tartozó ágazatok érdekeit.

3. Az alapítók szakmai érdekvédelmi szervezetek. Miért nem tárgyalnak? Miért kell rögtön demonstrálni?

Nem heccből és nem rögtön megyünk ki az utcára – az elmúlt években a felsorolt szervezetek folyamatosan keresték az együttműködés lehetőségét a minisztériummal (a kormányzat részéről ez az igény fel sem merült) de az a tapasztalat, hogy párbeszéden alapuló, felelős döntések helyett ad hoc, átgondolatlan, és főleg: igen súlyos következményekkel járó döntések születnek, az érintettek kihagyásával.

4. Duma az egész. Hol voltatok az elmúlt nyolc évben? Akkor miért nem tiltakoztatok?

Az alapító szervezetek jó része évtizedes múltra tekint vissza, és nem most kezdték az érdekvédelmi munkát. A korábbi kormányzatok idején is hallatták a hangjukat. A helyzet mostanra durvult el olyan mértékben, hogy szükségessé vált a szélesebb körű összefogás.

5. Ahá! Mégis csak politizáltok? Újabb liberális csoportosulás?

A HP független a politikai pártoktól. Ugyanakkor igen, politizálunk, ha ez alatt azt értjük, hogy felelősséget vállalunk a saját sorsunk alakításáért, és szakterületünk igényeinek megfogalmazásával részt vállalunk közös dolgaink előmozdításában. Itt és most szólunk, hogy valami nagyon nincs rendben.

6. Szerintetek. Szerintem meg minden rendben van az „állampolgári alapszükségletek ellátásával”. Egyáltalán: mit értetek ezen?

Az rendben van, hogy csak a gimnazisták egy szűk rétege juthat majd támogatott diplomához?

Az is, hogy az egészségügyből külföldre menekülnek az orvosok?

Hogy nincs olyan téli időszak, ahol ne kellene emberek tucatjainak megfagynia, és további tömegeknek a fagyhalál közelében vegetálniuk?

Neked megfelel, hogy egy szűk kör kívánja meghatározni, hogy ki a magyar művész, és ehhez gigaforrásokat von magához?

Nekünk nem. Ezért megyünk a Szalay utcába.

7. Persze; hogy „moNNNNYon le!”

Nem, nem az a cél. Azt szeretnénk, hogy a minisztériumban ülők egyszerűen tegyék a dolgukat és akkor mi is tudjuk tenni a miénket.

8. OK, meggyőztetek, ott a helyem!

Csodás! Gyorsan küldd tovább 5 ismerősödnek, hogy őket is meggyőzhessük!

9. OK.

De ne holnap, még ma!

10. Rendben.

Még mindig nem küldted.

11. &@>***;<}{@&#|đĐ[]!!!! Jól van, elküldtem, most már boldog vagy?!

Több annál: büszke!  Találkozunk 17-én, 17.00kor a Szalay utcában!





A Humán Platform tagszervezetei

A Város Mindenkié
AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozat
Alapítványi- és magániskolás Egyesülete
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
Független Előadó-művészeti Szövetség
Hallgatói Hálózat
Hálózat a Tanszabadságért
József Attila Kör
Kortárs Galériák Egyesülete
MOME Line
Magyar Bábművészek Szövetsége
Magyar Műfordítók Egyesülete
Magyar Orvosok Szövetsége
Magyar Szakképzési Társaság
Magyar Szegénységellenes Hálózat
Magyar Színházi Társaság
Nonprofit Társadalomkutató Egyesület
Oktatói Hálózat
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
SZETA Egri Alapítványa
Szociális Szakmai Szövetség
Szépírók Társasága
UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség Magyar Központja
tranzit.hu

Szólj hozzá! 2012. dec. 08.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása