Humán Platform

A kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozók oroszlánrészt vállalnak a társadalom működtetésében, az életminőség javításában, a társadalmi felemelkedés előmozdításában. Mi, alapító szervezetek a Humán Platformot azért hoztuk létre, hogy felismertessük a közvéleménnyel a szféra jelentőségét, és közös erővel próbáljuk kiharcolni szakmai működésünk feltételeinek javítását. Kapcsolat: human.platform@gmail.com

Követeljük az MMA testületi státuszának eltörlését!

2011.április 2-ai hatállyal a Magyar Művészeti Akadémia nevesítve lett Magyarország Alaptörvényében. Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát . A felsőoktatási intézmények a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit illetően önállóak, szervezeti rendjüket és gazdálkodásukat törvény szabályozza.”
2011. augusztus 10-én hatályba lépett a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló 2011. évi CIX. törvény, mely köztestületi státuszt, és kizárólagos kultúrairányító szerepet adott egy magán alapítású egyesületnek. „1. § (1) A Magyar Művészeti Akadémia (a továbbiakban: MMA) az önkormányzás elvén alapuló köztestület, amely a művészettel – különösen az irodalommal, a zenével, a képző- és az iparművészettel, valamint az építészettel, a fotó-, a film-, az előadó-, a népművészettel -, továbbá a művészet elemzésével, támogatásával, oktatásával, hazai és nemzetközi bemutatásával, közkinccsé tételével és a magyar művészek képviseletével összefüggő országos közfeladatokat lát el.”


Ezzel a törvény adta lehetőséggel egy magánszervezet aránytalan, indokolatlan és elfogadhatatlanul nagy befolyásra tesz szert a kultúrában. A kormányhatározat törvényileg biztosít teljhatalmat az egész kultúra felett egy olyan szervezetnek, amely kirekesztő és ideológiai alapon közelít a művészethez.

Követeljük, hogy az állam biztosítsa a kulturális szektor autonómiáját!
2012 novemberében Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért is felelős miniszterének nyilatkozata szerint: „– Szerintem a megoldás az, hogy kiszervezzük ezt. A kormány a Magyar Művészeti Akadémiát szeretné olyanná tenni, mint amilyen a Magyar Tudományos Akadémia a tudomány területén. Aztán a művészeti akadémiába kell bemennie a művészeknek, a kultúrembereknek, az íróknak, költőknek, színészeknek, filmeseknek, mindenkinek. A kormány odaadja nekik az összes támogatást, és aztán ők fogják azt autonóm módon elosztani. Ez egy korrekt, látható rendszer lesz. Szerintem ez a jövő, nem az, hogy a miniszter és az államtitkár osztogat, számolgat – fogalmazott Balog Zoltán.” Ezen nyilatkozat tartalmilag elfogadhatatlan, mert a kormány politikai eszközökkel kiszervez egy olyan közfeladatot, ami alkotmányos-, és erkölcsi kötelezettsége lenne, valamint nyílt beismerése a kulturális koncepció teljes hiányának.

Követeljük a teljes körű, demokratikus szakmai egyeztetést!
Az elmúlt másfél évben gyakorlattá vált, hogy a kulturális intézmények élére széleskörű szakmai egyeztetések mellőzésével, pályázat kiírása nélkül, vagy a kiírt pályázat megkerülésével neveznek ki vezetőket. Ezzel a gyakorlattal veszélybe került a szakmai alapokra helyezhető kiszámíthatóság, a program alapú tervezés, illetve az is, hogy Magyarország színes, nyitott, befogadó, de egyben karakteres kulturális képet mutathasson fel.

Követeljük az egyoldalú kultúrafinanszírozás megszüntetését!
A centralizált, egy kézben összpontosuló finanszírozási rendszer torz viszonyokat eredményez, amely önkényesen kialakított, szűk körnek kedvező koncepció mentén kívánja gyakorolni a pénzügyi források elosztását. Magyarország az Európai Unió tagja, mi vagyunk az Unió(!); Európa egészén belül elképzelhetetlen, hogy egysíkú, politikai befolyástól nem mentes lobbyérdekek alakítsák egy ország kultúráját.

Követeljük a nyilvános, arányos, átlátható támogatási rendszert!
Az állam alapvető feladata és kötelessége a kultúra támogatása, olyan szakmai szempontból megalapozott működési rendszerben, amelyben a döntések átláthatóak, ellenőrizhetőek és számon kérhetőek.

Követeljük a Műcsarnok függetlenségét!
A Műcsarnok közintézmény, az ingatlan pedig köztulajdon:így egyetlen kormánynak – legyen bár 2/3-os többsége – sincs joga átjátszani azt egy magánalapítású egyesületnek. A Műcsarnokot nem visszaadni kell az arra érdemes képzőművészeknek, hanem köztulajdonban kell maradnia, hogy a kortárs művészet teljes skáláját reprezentálhassa a nemzeti szalonoktól a kritikai művészetig . Annak igazgatóját csak releváns szakmai zsűri által elbírált pályázat alapján lehessen kinevezni!

Az MMA kirekesztő, a művészet szabad!

Szabad Művészek
(Protest MMA #1)

UPDATE

Tendenciózus hírek az MMA-demonstrációval kacsolatban

NEM IGAZ az Heti Válasz által leközölt, és több média által átvett hír, miszerint a demonstrálók ‘hangos skandálással a művészek szabadságát, Fekete György leváltását követelték, valamint a Műcsarnok eddigi vezetője mellett álltak ki.’ Nem Fekete György leváltását követelték, Gulyás Gábor neve nem hangzott el, és a demonstráció NEM a Műcsarnok aktuális igazgatójának a támogatásáról, hanem a szabad magyar kultúráról, és az MMA hegemónikus szerepének azonnali visszavonásáról szólt!!!. Továbbiakért lásd

forrás: Nemma

Szólj hozzá! 2012. dec. 15.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása