Humán Platform

A kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozók oroszlánrészt vállalnak a társadalom működtetésében, az életminőség javításában, a társadalmi felemelkedés előmozdításában. Mi, alapító szervezetek a Humán Platformot azért hoztuk létre, hogy felismertessük a közvéleménnyel a szféra jelentőségét, és közös erővel próbáljuk kiharcolni szakmai működésünk feltételeinek javítását. Kapcsolat: human.platform@gmail.com

Hétfőn a Humán Platform demonstrációján a köz-, és felsőoktatási, az egészségügyi, a szociális és a kulturális szakmák képviselői az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt szólaltak fel.

Beszédet mondott Mendrey László, Ábrahám Máté, Gács Anna, Turai Eszter, Misetics Bálint, Csohány Ágnes és Gulyás Márton.

Köszönjük mindenkinek, aki eljött az EMMI elé, vagy bármilyen módon követte az eseményt!

4 komment 2012. dec. 19.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.12.20. 07:26:44

Kedves "Humán Platform", és tüntető diákok!

Amikor ugyanezek a gondolatok a Milla (később nem meglepő módon visszhang nélküli bohózatba fulladó) alternatív elnöki kampányában kerültek elő, megpróbálkoztam néhány szerintem konstruktív gondolat felvetésével, amit most megismételnék.

Szerintetek a Fidesz, és az egyébként minden vereségtől, sőt a gyengeség legapróbb jelétől is irtózó vezetője nincs tisztában azzal, hogy a felvetett kérések teljesítése esetén mindenki aranyba foglalná a nevét, és biztos nyertes lenne a következő választáson? Ha a jelenlegi globális körülmények, és helyi emberi erőforrás lehetővé tenné, akkor bizonyára törekedne is mindezek megoldására. A tény, hogy nem ezt teszik, szerintem egyértelműen arra utal, hogy minden szép elképzelés ellenére ezek a kérések megvalósíthatatlanok. Logikus lépés tehát a "széles tömegek" teljesíthetetlen álmai helyett egy hatalmi szempontból meghatározó erejű, szűkebb kör igényeire koncentrálni, illetve ezt a kört helyzetbe hozni a többiek kiszorításával.

Egyáltalán nem véletlen, hogy annak idején a Fidesz ugyanilyen célokat tűzött maga elé, sőt, az ifjú Orbán Viktor bizonyára sikeres vezetője lenne a mai hallgatói tüntetéseknek - sajnos ezzel analóg módon az is borítékolható, hogy a mai megmozdulások vezéralakjai győzelem esetén pár évtized múlva ugyanebben a szerepben találnák magukat. Hacsak... nem képesek szembenézni a valós kérdésekkel, amelyek elől álmodozásba, majd szükségszerűen a mai káoszba menekülünk. Kérdés viszont, hogy van-e hajlandóság az utcára vonuló fiatalságban erre a szembenézésre? Vajon csak a transzparenseken mutat jól a "beszéljünk nyíltan a jövőnkről" felirat, vagy komoly a szándék? Én mindenesetre most megpróbálom, kérek egy kis figyelmet.

Ma a világon senki nincs, akinek képe lenne a jövőtökről - csak az állítható teljes bizonyossággal, hogy a mai állapottól teljesen eltérő lesz. Az európai jóléti államok, amelyek évtizedek során globális rendszerekre bízták, "exportálták", bevándorlókkal végeztették a kellemetlen fizikai és szellemi munkát, pénzügyi és társadalmi tartalékaik végére értek; a bankrendszer csődjeinek a java még csak most következik, az államok mai irányítása ezeket nem fogja tudni kezelni. A feltörekvő államok villámgyors fejlődése hatalmas társadalmi feszültségekkel jár, és félelmetes kárt okozott a helyi ökológiai rendszerekben (vízháztartás, szennyezések). A kizárólag pénzügyi hatékonyságra optimalizált globális infrastruktúránk a végletekig pazarló módon bánik a valós, véges erőforrásokkal (energia, talaj, ásványkincsek), semmi tekintettel nincs az ökológia és társadalmi rendszerek fenntartására. Az ezekben okozott hatalmas károk növekvő mértékben ütnek vissza ránk, mialatt a ma egyeduralkodó monetáris irányítási rendszer szépen összeroskad.

Személyes véleményem szerint képesek lehetünk megoldani ezeket a problémákat - amennyiben meg tudjuk tartani globális szervezettségünket a mai szinten. Ehhez azonban fizikai szinten (erőforrás és energia használat, szállítás, utazás, ...) sokkal kisebb körfolyamatokat, helyi ellátó rendszereket kell kialakítani. Közületek nagyon sok fiatalra nem az egyetemen van szükség, hanem az ellátó rendszerekben: a földeken, ipari üzemekben, szolgáltató rétegben; az erőforrások ésszerű kihasználása mellett csak a mai mértékhez képest kevés, de irgalmatlan kemény szellemi munkára képes jövendőbeli értelmiségi kiképzésére van lehetőség. Ezt vagy belátjátok/belátjuk, és ennek megfelelően gondolkozunk a felsőoktatásról (és közös jövőnkről) - vagy nem, és a jelenlegi szép, ám értelmetlen listákkal tüntettek, szónokoltok tovább.

Ez viszont valós tartalom, alternatíva hiányában törvényszerűen ki fog fulladni, akkor pedig mai vezetőink szervezik meg helyettünk lényegében ugyanezt (közszolgálati egyetem, közmunka, "jó multiknak" állami szervezésben eladott biorobotok, új földesurak, elsorvadó közoktatás és közellátás). A különbség annyi, hogy a képességek helyett a származás és a "rendszer" iránti hűség lesz a legfontosabb követelmény. A társadalmi feszültségek csak fokozódni fognak, a valós problémák elhárításához elengedhetetlen szervezettségű, méretű és szaktudású "elit" helyett közutálatnak örvendő gerinctelen hajbókoló csapat fog kikerülni az egyetemekről. A "Civilizációnk túlélése" című tárgyból pedig nincs pótvizsga.

Ez az én véleményem. Mi a tiétek?

2012.12.29. 07:27:01

Köszönöm a választ, és a személyes találkozás felvetését is - részemről semmi akadálya. Kérdés viszont, hogy érdemes-e.

Ami miatt részemről igen: gyakorlatilag ti vagytok az egyetlen lehetőség arra, hogy ez a mostani, diktatúra felé forduló történet a legutolsó (következésképpen az éppen megfelelő) pillanatban irányt váltson.
- Elég lelkesedés van bennetek, elveket tekintetek fontosnak múltbeli történetek emlegetése helyett, és egyértelműen elhatárolódtok minden politikai ráépüléstől, vagyis nem egy szerintem összeomló rendszeren belül kerestek megoldást.
- Megfelelő időben jelentetek meg a palettán, a diktatúra már célegyenesbe fordult, de még nincs meg az a kétségbeesés, amely végül oda is kergeti a tömeget. Ez azonban nincs messze, még ahhoz is optimistának kell lennem, hogy "egy éven belül" várjam az államcsődöt - eszerint ti vagytok az utolsó, még értékelhető, média felülethez jutó fellángolás.

Ami miatt kevésbé:
Leveledben is következményeket emlegetsz okok helyett, ahogy az egész kampány ezekre épül jelenleg. Az én felvetésem egyszerű. Kiindulhattok abból, hogy Orbán Viktor hülye, ez kényelmes és egyszerű megoldás; jöhettek azzal, hogy kitaláljátok az egyébként triviális "követeléseket", tömeget szerveztek és jól megbuktatjátok. Magyarul: "rendszerváltás 2.0". Na és? Nem ez a kérdés, hanem az, hogy a "rendszerváltás 1.0", benne a hozzátok teljesen hasonló fiatal Orbán Viktorral, miért és hogyan fordult a mai kiépülő diktatúrává.

Nem fogadom el azt a könnyű választ, hogy "Orbán Viktor meghülyült". Akár csak a személyes szakmai tapasztalatom alapján is állíthatom: kibicnek könnyű. Természetesen lehet megvalósíthatatlan specifikációt teljes mellszélességgel követelni akár egy számítógépes rendszer, akár egy állam esetén. Szerintetek az az idióta, akinek le kell programoznia, vagy meg kell valósítania - és láthatóan nem sikerül neki. Ezt sokáig én is így gondoltam, ma viszont úgy látom, hogy a vezérlőfülkében Orbán Viktor találkozott a valósággal: a világ jelenlegi gazdasági-politikai helyzetével, és a magyar emberek szellemi tunyaságával (ez persze világjelenség, de most erről az országról beszélünk). Kiindulhattok abból, hogy a Fidesz körül álló szakértők egytől egyig ostobák - mert ha nem, akkor azt kellene elfogadnotok, hogy az általatok megfogalmazható igények ismertek, csak az általatok nem látható körülmények miatt nem megvalósíthatók. Számomra logikusabbnak tűnik az utóbbi változat.

Egyre erősebb a meggyőződésem, hogy a jelenlegi folyamatok értelme a következő: a kocsinak nincs tapadása, sodródik a szakadék felé vezető úton, a sofőr pedig egyetlen kiutat lát: letér az útról és a falnak vezeti az autót. Lefordítva: a gazdasági csőd nem egyedi, hanem világjelenség (egyébként általános iskolai matematikai ismeretekkel megérthető); ha hagyjuk, hogy a társadalmi szervezettségünket (amely egyébként az egyetlen "modern" tulajdonságunk jelenleg) szétverje, akkor elképzelhetetlen káoszba sodródunk. Ennél még egy diktatúra is jobb, ha az észhez térítés nem sikerül. Még azt is elhiszem, hogy Orbán Viktor ezzel teljesen őszintén próbálkozott, csak a messiás-váró tömeg zsibbadtsága és a végtelenül szűk látókörű elit önzése ellen tehetetlen volt. Azt is elhiszem, hogy az "ázsiai horda" szöveg nem öntömjénezés, hanem szomorúan elfogadott tapasztalat. Sokkal kisebb méretekben (vagyis minden hatalmi sallang nélkül, közvetlen kommunikációban) én is ugyanezt a következtetést voltam kénytelen levonni.

Szóval, a Fidesz ellen acsarogni (már... ;-) ) nem vagyok hajlandó még akkor sem, ha a kiút egyetlen lehetőségét látom bennetek, mert az út szerintem nem arra vezet. Bőven eleget írtam az általam látott, és hitem szerint józan gondolkodással bárki által felfogható folyamatokról ahhoz, hogy azt mondjam: kérlek nézzetek rá ezekre, mondjuk innen kezdve: hajnalvilag.blogspot.hu/2012/03/jovo-erdeklodes-hianyaban-elmarad.html

Ha erről szerintetek is van értelme beszélni, meg fogjuk tenni, ha nem, nem :-)

kiskutyauto 2013.03.11. 02:33:52

A helyzet az hogy kevesen vagyunk.
Hiába minden... ebben az országban olyan mértékű az elhülyülés, hogy Orbánviktátor a pofánkba röhögve csinál meg BÁRMIT.. MENEKÜLJETEK AMÍG NEM KÉSŐ... amíg az orbáni vasfüggöny le nem zár végleg... nincs más megoldás sajnos egyelőre....hajrá Orbánfasisztán hajrá Abszurdisztán!

cutcopy 2013.04.11. 16:04:34

@kiskutyauto: Írásod olvasva valóban nagy mértékű az elhülyülés, de szerencsére tényleg kevesen vagytok..
süti beállítások módosítása