Humán Platform

A kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozók oroszlánrészt vállalnak a társadalom működtetésében, az életminőség javításában, a társadalmi felemelkedés előmozdításában. Mi, alapító szervezetek a Humán Platformot azért hoztuk létre, hogy felismertessük a közvéleménnyel a szféra jelentőségét, és közös erővel próbáljuk kiharcolni szakmai működésünk feltételeinek javítását. Kapcsolat: human.platform@gmail.com

A Független Előadó-művészeti Szövetség tiltakozik az ellen, hogy Nemzeti Kulturális Alap Színház-és Táncművészeti Kollégiumában az öt felkért delegáló szervezet közül csak három, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Táncművészek Szövetségének jelöltjei kaptak helyet, s hogy ennek következtében az előadó-művészeti törvényben külön is nevesített, normatív támogatásból nem részesülő területnek nincsen képviselete az állami projektfinanszírozó testületben.

Elfogadhatatlannak tartjuk a Magyar Teátrumi Társaság által lebonyolított, és több ponton manipulált szakmai jelöltállítás folyamatát és kimenetét, amit a miniszteri kinevezések ahelyett, hogy szakmai és társadalmi felelősséggel ellensúlyoztak volna, tovább súlyosbítottak. Az NKA vezetősége és apparátusa sem az Előadó-művészet Kollégiuma feloszlatásáról, sem az új testületek létrehozásáról nem adott közhivataltól elvárható pontos, átlátható és számon kérhető információt, ezzel tovább erodálta a szervezet hitelét mindazoknak a szemében, akik eddig tőle vártak legalább némi kárpótlást a gyakran önkényes minisztériumi döntéshozatallal szemben.

Felszólítjuk az NKA Bizottságát, hogy haladéktalanul rendelje el új eljárás lefolytatását! Amennyiben ez nem történik meg, meg kell állapítanunk: az NKA-t is elérte a kultúrharc, s megszűnik a plurális szakmai egyeztetés, széleskörű érdekképviselet és független kultúrafinanszírozás fórumaként működni.

A FESZ elnöksége

Budapest, 2014. január 16

Szólj hozzá! 2014. jan. 17.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása