Humán Platform

A kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozók oroszlánrészt vállalnak a társadalom működtetésében, az életminőség javításában, a társadalmi felemelkedés előmozdításában. Mi, alapító szervezetek a Humán Platformot azért hoztuk létre, hogy felismertessük a közvéleménnyel a szféra jelentőségét, és közös erővel próbáljuk kiharcolni szakmai működésünk feltételeinek javítását. Kapcsolat: human.platform@gmail.com

Az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) korábban (értsd. a 2010-es kormányváltást követően 2012 májusáig) a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma névre hallgatott. Egy kalap alá került itt a hajdan volt Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. Az így létrejött gigaminisztérium – honlapja tanúsága szerint – az alábbi tevékenységeket látja el:

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felelős a hazai szociális és egészségügyi ellátórendszer működéséért, az iskolai oktatás fejlesztéséért, kulturális értékeink megőrzéséért, a gyermekek és az ifjúság érdekeinek érvényesítéséért, valamint a magyar sportélettel kapcsolatos kormányzati elképzelések megvalósításáért.

A minisztérium kiemelt feladata az egészségügyi ellátórendszer minőségi működésének biztosítása, a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos koncepciók kidolgozása, az óvodától az egyetemig tartó iskolai képzés kialakítása, új kulturális értékek, kezdeményezések létrehozása, a nemzeti és egyetemes kulturális örökség megóvása. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma célja, hogy egy kiszámítható szociális ellátórendszer megteremtésével, a betegek és az orvosok igényeit egyaránt szem előtt tartó egészségügy, valamint az óvodától az egyetemig tartó hatékony iskolai képzés kialakításával megteremtse minőségi élet feltételeit.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán vezeti, aki közvetlenül irányítja a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságot is. Az egyes szakterületek élén államtitkárok állnak: a parlamenti ügyekért Halász János, az egészségügyért Dr. Szócska Miklós, a szociális, család- és ifjúságügyért Soltész Miklós, az oktatásért Dr. Hoffmann Rózsa, a kultúráért L. Simon László, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért Hölvényi György, a sportért pedig Dr. Simicskó István felelős. A hivatalszervezet működtetése a közigazgatási államtitkár, Dr. Lengyel Györgyi feladata.

 (kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szervezet)

A minisztériumot vezető Balog Zoltán 2012 tavaszán Réthelyi Miklóst váltotta a minisztérium élén. Kinevezésekor adott interjújában többek között elmondta, hogy lelkész kollégája szerint akár Mennyei Erőforrások Minisztériuma is lehetne a szervezet neve. Kifejtette, hogy szeretné, ha olyan rendszer jönne létre, ahol valóban az emberi értékek vannak középpontban, továbbá hangsúlyozta, hogy miért kiemelt fontosságú számára a társadalmi felzárkózás, a roma integráció ügye.

A miniszter, aki egyben a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság vezetője, legutóbb egy konferencián a felsőoktatási keretszámok kapcsán nyilatkozott arról, hogy a tehetséges gyermekek felemelkedését legtöbbször nem a szegénység, hanem maguk a szülők akadályozzák.

Az EMMI a hajléktalanokat érintő krízisidőszak kezdetéig elmulasztotta meghirdetni a téli időszakban szükséges hajléktalanellátást finanszírozó pályázatokat.

Eközben a kormányzat – az Alkotmánybíróság világos álláspontja ellenében – ragaszkodik a hajléktalanságot kriminalizáló törvény beiktatásához, áttolva ezzel a legelesettebbekkel szembeni felelősséget a büntetésvégrehajtás területére. (Az AVM tiltakozó akciójáról itt.)

A Humán Platform szerint a kormányzat által létrehozott mega-minisztériumnak kulcsszerepet kell betöltenie az életkilátások és az általános életminőség-romlás megállításában!

A Humán Platform ágazatokra lebontott tiltakozási jegyzékben fogja követelni a szakmai egyeztető tárgyalások, vagyis az érdemi együttműködés haladéktalan megindítását. A társadalmi végromlást elkerülendő a felelős Minisztériumnak végre a valós súlyának megfelelően kell kezelnie a felvetett kérdéseket!

Humán Platform demonstráció 

2012. 12. 17-én 17 órakor

az EMMI előtt (Budapest,  V. Szalay utca 10-14.)

1 komment 2012. dec. 09.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ornot 2012.12.10. 09:34:03

Csak egy vicc 2010-ből, a kormányalakítás idejéből, amikor Emmit még Nefminek hívták:

Réthelyi Miklós humánpolitikai miniszter feladata az egészségügy rendbetétele, illetve az, hogy esélyt teremtsen a fiataloknak az oktatásban, mondta Orbán.

index.hu/belfold/2010/05/03/soha_ilyen_keves_miniszter/
süti beállítások módosítása