Humán Platform

A kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozók oroszlánrészt vállalnak a társadalom működtetésében, az életminőség javításában, a társadalmi felemelkedés előmozdításában. Mi, alapító szervezetek a Humán Platformot azért hoztuk létre, hogy felismertessük a közvéleménnyel a szféra jelentőségét, és közös erővel próbáljuk kiharcolni szakmai működésünk feltételeinek javítását. Kapcsolat: human.platform@gmail.com

Támogató nyilatkozat

A Hálózat a Tanszabadságért szolidaritást vállal a jövőjükért tüntető
középiskolás diákokkal.

A kormány közvetlenül a középiskolás diákok felvételi döntése előtt radikálisan módosította a felsőoktatási szakokra való felvétel tandíjas és finanszírozott keretszámait.
E döntés a korábbi ígéretekkel ellentétes, de szembemegy a felsőoktatás-, és így a magyar társadalom fejlődésének szükségleteivel is. A döntést nem alapozták meg szakmai elemzések, nem készültek hatástanulmányok, nem történt semmilyen egyeztetés, sőt, a korábbi konzultációk eredményeivel is ellentétes elhatározás született. Ebben a helyzetben az egyetemi-főiskolai hallgatók, az oktatók, és a leginkább érintett középiskolás diákok teljes joggal tiltakoznak.

A Hálózat a Tanszabadságért, ahogy korábban is mindig, most is kiáll a tanszabadság elve és gyakorlata mellett. Támogattuk a hallgatók megmozdulásait, és támogatjuk most a középiskolás diákok tiltakozását is. Egyetértünk a hallgatók által megfogalmazott követelésekkel: haladéktalanul el kell kezdeni a közoktatás – benne a szakoktatás –, és a felsőoktatás átfogó, szakmailag megalapozott, a magyar társadalom modernizációját szolgáló átalakításának kidolgozását. Ezt nem pártpolitikai akarnokságra kell építeni, hanem az európai- és világtrendeket is figyelembe véve, a magyar köznevelés és felsőoktatás pozitív hagyományaira építve, az érintett tudományok legmodernebb eredményeit felhasználva, tényleges szakmai és társadalmi párbeszéd keretei között.

Úgy látjuk, hogy az oktatásért felelős kormányzati szereplők erre nem alkalmasak. Tetteik, nyilatkozataik, és megfogalmazott szándékaik eleven kritikája a kibontakozott tiltakozó akciók sorozata. A diákok, a hallgatók, a szülők, a felsőoktatásban dolgozó oktatók, a közoktatásban dolgozó pedagógusok, szolgáltatók mind látják, bőrükön tapasztalják, hogy az oktatási rendszer átalakításának egyenként is mind vesztesei lesznek, de ennél is súlyosabb, hogy vesztese lesz az egész ország, a magyar társadalom.

EZT NEM ENGEDHETJÜK MEG!

A Hálózat a Tanszabadságért együttműködik a hallgatókkal, az oktatókkal, a szülőkkel, és természetesen együttműködni kész a közoktatási intézményekben tanuló diákokkal is azért, hogy humánus, európai és versenyképes oktatási rendszer jöjjön létre Magyarországon.
Továbbra is készen állunk arra, hogy partnereinkkel közösen részt vegyünk egy új oktatáspolitikát megjelenítő kormányzattal való egyeztetésben, célunk a jelenleg teljes mértékben eltévesztett irány megváltoztatása. Ehhez a munkához azonban új, alkalmas kormányzati szereplőkre van szükség.

Hálózat a Tanszabadságért

Szólj hozzá! 2012. dec. 13.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása