Humán Platform

A kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozók oroszlánrészt vállalnak a társadalom működtetésében, az életminőség javításában, a társadalmi felemelkedés előmozdításában. Mi, alapító szervezetek a Humán Platformot azért hoztuk létre, hogy felismertessük a közvéleménnyel a szféra jelentőségét, és közös erővel próbáljuk kiharcolni szakmai működésünk feltételeinek javítását. Kapcsolat: human.platform@gmail.com

A József Attila Kör nyilatkozata a kulturális területeket érintő változásokról, problématerületekről, valamint a  Humán Platformról.

Az elmúlt években az egészségügyi, oktatási és szociális ágazatok krízishelyzetbe kerültek. A nemzetközi szinten is magas színvonalat képviselő kortárs művészetek megítélése ezzel párhuzamosan fokozatosan lejtmenetben haladt a mindenkori kultúrpolitika hathatós segítségével. Ennek a folyamatnak 2012-ben értünk az eddigi legmélyebb pontjára. Az EMMI és a Kulturális Államtitkárság hosszú ideje képtelen a rábízott területek felelős képviseletére.

Ezen okokból a szervezet alapítóként vett részt a Humán Platform nevet viselő civil kezdeményezésben. A Platform célja a kulturális, oktatási, szociális és egészségügyi ágazatok egyesítése annak érdekében, hogy az egyes területek egymással összefogjanak a Magyarországon egyre lehetetlenebbé váló társadalmi és egzisztenciális helyzet ellen. Közös elképzeléseinket folyamatosan közzétesszük a Humán Platform blogján és Facebook oldalán

A közös tárgyalások és megbeszélések folyamán az alapítók megegyeztek abban, hogy a Humán Platform demonstrációt szervez december 17-én 17 órára az Emberi Erőforrások Minisztériuma (1055 Budapest, Szalay u 10-14) elé.

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület más művészeti ágakkal összhangban a Humán Platform keretein belül a következő (probléma)területeket jelölte meg:

1. A művészeti érdekvédelem, valamint a kultúra státuszának megerősítése. A kulturális szférára és az azt képviselő (civil) szervezetekre ne úgy tekintsenek, mint egyéb források híján szabadon felhasználható, zárolható, s ezáltal anyagilag kifosztható területre.

2. A felelőtlen és minden szakmaiságot nélkülöző, átláthatatlan pénzosztások megállítása. Mindenféle átgondolatlan nemzeti, politikai ideológia és vízió kivonása. A kortárs kultúra a sokszínűség jegyében demokratikusan szerveződő rendszerének és szakmai autonómiájának visszaállítása, az MMA jogköreinek korlátozása.

3. A támogatások (pl. EMMI, NKA) rendszerének és menetének átalakítása egy demokratikusabb és működőképesebb rendszer érdekében. Szükségesnek tartjuk a szerződésekben a folyósítások idejének konkrét és reálisan betartható határidőkhöz rögzítését, mely jogilag is megvédi a támogatásban részesült szervezeteket. Mindez nem történhet szakmai konszenzus és párbeszéd nélkül, valamint a munka elvégzéséhez szükséges kiadások semmibe vétele nélkül.

4. Adókedvezmények bevezetése minden művészeti terület számára, hogy kiépülhessen végre a magánszféra által is szponzorálható, szabad művészeti élet.

5. A sok alkotó számára egzisztenciális segítséget nyújtó művészeti ösztöndíjak fokozatos felszámolódásának megállítása. A pályázati lehetőségek elvétele, a tehetséges alkotók kitörési esélyeinek csökkentése csak újabb lépés a kultúra teljes elsorvasztása felé. A tehetséggondozás és az utánpótlás nevelése minden kultúra és társadalom alappillére és elemi érdeke.

6. A tanulás mindenki számára reálisan hozzáférhető legyen. Továbbá szükségesnek tartjuk a kortárs művészetek köz- és felsőoktatási közvetíthetőségének kialakítását, állami támogatását. Semmilyen tanterv nem nélkülözheti a szakmai alapokat, az oktatók és a hallgatók reális igényeit, s ezáltal a valós problémák, különös a társadalmi egyenlőtlenségek megjelenítésének és megvitatásának lehetőségét az oktatásában. 

A fentiek alapján továbbra is szolidarítást vállalunk a Humán Platform számára is kiemelten kezelt oktatásügyért küzdő diákokkal és hallgatókkal. Az elmúlt napok eseményei, a fiatalok kitartása és példamutató viselkedése megerősített minket abban, hogy a biztos alapokra helyezett közös jövő, illetve egy erős szakmai hálózat és érdekvédelem kiépítése csakis civil összefogással jöhet létre.

2012. december 14.

József Attila Kör

forrás: JAK

Szólj hozzá! 2012. dec. 14.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása