Humán Platform

A kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozók oroszlánrészt vállalnak a társadalom működtetésében, az életminőség javításában, a társadalmi felemelkedés előmozdításában. Mi, alapító szervezetek a Humán Platformot azért hoztuk létre, hogy felismertessük a közvéleménnyel a szféra jelentőségét, és közös erővel próbáljuk kiharcolni szakmai működésünk feltételeinek javítását. Kapcsolat: human.platform@gmail.com

Több egészségügyi szervezet, így a Magyar Orvosok Szövetsége, az Orvosegyetemek Szakszervezete, a Mentődolgozók Szakszervezete és a Független Egészségügyi Szakszervezet nyílt levélben fordult a miniszerelnökhöz.

Tisztelt Miniszterelnök Úr !

 

Rendkívüli súlyú ügyben kell Önhöz fordulnunk, ezért kérem nézze el nekünk, hogy szakítva szolgálati út betartásának szokásával, ezúttal nem az ágazatot felügyelő minisztériumhoz fordulunk. Tesszük mindezt felelősségünk teljes tudatában, s ez a felelősség nem csak szakszervezeteink tagsága felé kötelez minket, de a várható következmények miatt a társadalom egésze felé is. Meggyőződésünk, hogy a kormány által 2012. december 29-én elfogadott és 2013 január 1-jén hatályba lépő rendelet- a közszférában alkalmazandó nyugdíj-politikai elvekről- az egészségügyi ágazatban jelen formájában végrehajthatatlan. Véleményünk szerint ha mégis a rendelet alkalmazásra kerül, Magyarország egészségügyi ellátása és különösen annak járóbeteg-ellátása jóvátehetetlen károkat szenved. Óvatos becslések alapján is legalább tízezer egészségügyben dolgozót- orvosokat, szakdolgozókat egyaránt- érint a kényszernyugdíjazás. A járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok csaknem 70 %-át.

Amikor a tavalyi esztendő szeptemberében a Liga székházában lehetőségünk volt személyes eszmecserére Ön figyelmesen és értően hallgatta meg kifejtett érveinket a témában, úgy tűnt megértette az ágazat munkavállalóinak speciális helyzetét, s a kényszernyugdíjazás várható következményeit. Megígérte, hogy az ágazat érintett dolgozói kivételt képezve, mentesülnek a rendelkezések alól, s felkért minket hogy határozzuk meg mi magunk azt az életkort mely elérése esetén ágazatunkban is alkalmazható lenne a rendelkezés. Ezt szakszervezeteink meg is tették, hetven évben állapítva meg a korhatárt, hozzátéve, hogy egyedi elbírálás alapján , különösen indokolt esetben ezen korhatár elérői is mentességet kaphassanak. Sajnos az egészségügy olyan égető szakemberhiánnyal küzd, hogy minden egyes kieső kolléga is kitölthetetlen űrt hagy maga után. Mi az alul írott egészségügyi szakszervezetek vezetői mindannyian részt veszünk a napi gyógyító munkában, szembesülünk annak egyre kétségbeejtőbb körülményeivel, jelen kérésünket a fenntartható egészségügybe vetett töretlen hitünk diktálja. Az hogy ez ma Magyarországon ilyen finanszírozási feltételek mellett még mindig viszonylag magas szinten működik, az ágazat munkavállalóinak önzetlen , áldozatos és odaadó munkájának köszönhető. Többek között azon nyugdíj-korhatár után is dolgozó kollégáinknak, akik életük során méltatlanul alacsony bérért, feláldozva szabadidejüket, ünnepnapjaikat, családi életüket, számtalan ügyeletet teljesítve mindig a közt szolgálták. És szolgálják most is legjobb tudásuk szerint, amire nagy szükség van. Hiszen olyan tudás birtokosai Ők melyet évtizedek alatt gyűjtögettek, van türelmük tanítani pályakezdő kollégáinkat, s nem utolsó sorban kis nyugdíjuk kiegészítése nélkül sokukra a nélkülözés várna.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! A kormányrendeletben leírt eljárás a mentesség egyéni elbírálására rendkívül nehézkes, bürokratikus, lassú és bizony megalázó. Azt sugallja hogy egyfajta könyöradományként még megtűri a társadalom ezen eljárás elszenvedőjét, nem ismert szempontok alapján mérlegre téve és elbírálva Őt. Akinek mi a társadalom csak a köszönetünket fejezhetjük ki.

Ugye ezt Ön sem szeretné Miniszterelnök úr! Ezért arra kérjük hogy mielőbb kezdjen a kormány képviselője az ágazati szakmai szervezetek, kamarák, érdekképviseletek bevonásával tárgyalást,hogy elkerülhessük a fent leírt következményeket és humánusabb megoldást találjunk az ágazat érintett munkavállalóinak mentessége ügyében.

Kérjük Miniszterelnök Urat, hogy tisztelje meg ezt a kitüntetett figyelmével, esetleg személyes felügyeletével.

Meggyőződésünk, hogy ágazatunkat jellemző viszonylagos munkabéke társadalmunk fontos értéke, kölcsönös érdekünk annak megőrzése a nyugodt és eredményes gyógyító munka érdekében.

Munkájához jó egészséget, kitartást és erőt, valamint bölcsességet kívánunk

 

2013. január 3.

 

Dr Bélteczki János                                            Dr Berki Zoltán

Magyar Orvosok Szövetsége           Orvosegyetemek Szakszervezete

 

 

Toma Lajos                                                       Zalatnai Zoltán

Mentődolgozók Szakszervezete       Független Egészségügyi Szakszervezet

 

  

1 komment 2013. jan. 09.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mebalos 2013.01.10. 21:35:20

Az embernek az az érzése, hogy a hatalom nem éri be mindazzal, amit önző és/vagy elhibázott poltikával elront, hanem kikeresei a még működő területeket is: vajon mi tönkretehetni való akad még?!
süti beállítások módosítása