Humán Platform

A kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozók oroszlánrészt vállalnak a társadalom működtetésében, az életminőség javításában, a társadalmi felemelkedés előmozdításában. Mi, alapító szervezetek a Humán Platformot azért hoztuk létre, hogy felismertessük a közvéleménnyel a szféra jelentőségét, és közös erővel próbáljuk kiharcolni szakmai működésünk feltételeinek javítását. Kapcsolat: human.platform@gmail.com

Kampányt indítunk az önkormányzati választásokkal párhuzamosan, hogy megmutassuk: az állampolgárok igénylik azt, hogy a politika megoldja a problémáikat, és az állampolgároknak, civil szervezeteknek vannak is megoldási javaslataik. Most a döntéshozókon a sor!

01-HP.png

Öt pontba foglaltuk követeléseinket, összefoglalva, hogy szerintünk milyen irányba kellene haladnia Budapestnek. Egységes, egyenlő, zöld, közösségi és átlátható Budapestet akarunk! Az állampolgárokat arra kérjük, hogy a humanplatform.hu honlapon támogassák ezt az 5 pontot, amelyet a választások után nyilvánosan juttatunk el a megválasztott döntéshozóknak.

Az 5.BP kampány nem csak az 5 pontból fog állni. Továbbra is hívjuk a civil szervezeteket, hogy küldjék el megoldási javaslataikat, csatlakozzanak a kampányoz, hogy ezekről a javaslatokról is szó legyen az önkormányzati választási kampányban. A javaslatokat közzétesszük humanplatform.hu honlapon, hogy az állampolgárok és a döntéshozók is megismerhessék!

A következő másfél hónapban számos köztéri akcióval, fórummal, online eseményekkel, vitaszínházzakal fogjuk bemutatni az 5.BP kampány megoldási javslatait. Az első ilyen nagy esemény a Városliget - a mi dolgunk! címet viseli, ahol felhívjuk a figyelmet arra, hogy mi, a Városligetet használó állampolgárok is szeretnénk abba beleszólni, milyen lesz az új Liget. Vannak kérdéseink és azokra válaszokat is akarunk kapni.

A Városliget - a mi dolgunk! felvonulás szeptember 13-án 15 órakor indul a Városháza térről a Ligetbe, ahol a George Washington sétányon a felvonulás után egy civil pikniken mutatkoznak be a kampányhoz csatlakozó szervezetek, és demonstrálják, hogy miként használjuk a Városligetet mint zöld közösségi teret. Az esemény a Vároligetben koncerttel zárul.

Eddig csatlakozott szervezetek: Független Előadó-művészeti Szövetség, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Hívatlanul, Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, Magyar Szegénységellenes Hálózat, Oktatói Hálózat, tranzit.hu, Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégium, Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya - Korczak Munkabizottság, Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete Ifjúsági Tagozat, Budapest Bike Maffia, Critical Moms, Szatyorbolt, Ferencvárosi Közösségi Alapítvány, Közmunkás Mozgalom a Jövőért, Rehab Budapest - Kritikus tömeg 4 keréken, Magyar Kerékpáros Klub, Átlátszó, Levegő Munkacsoport.

A honlap címe: www.humanplatform.hu
A kampány Facebook oldala: https://www.facebook.com/HumanPlatform

Az Egységes Budapest ponthoz tartozó videó: Kérdések:
info@humanplatform.hu

 

Szólj hozzá! 2014. sze. 05.

buzilobbi.png

A többi számla itt érhető el.

Szólj hozzá! 2014. júl. 16.

A múlt hét híradásai után fontosnak tartjuk, hogy összegyűjtve is bemutassuk, korábban milyen tüntetések, demonstrációk valósultak meg a Humán Platform részfinanszírozásával. Az alábbi posztban ezeket gyűjtjük össze. A pályázat egészéről itt találhatnak összefoglaló anyagokat, ezeket folyamatosan töltjük fel.

  1. Nyugtával dícsérd a NAV-ot! – 2014. február 15. NAV Székház, Dob utca

    1. A Humán Platform hozzájárulása a tüntetés megvalósításához 140.000 HUF+ÁFA összeget jelentett.

  2. Minden részletében kultúrpuccs! – 2014. március 14. Vigadó

3 komment 2014. júl. 01.


Együttműködés tagszervezetekkel és fejlesztendő szervezetekkel akciók és projektek mentén

Már a jelen időszak (2014 első fele) során is felmerült az a jogos igény, hogy a feldolgozott ismeretek (a watchdog-projekt eredményei) alapján nyíljon mód az érdemi cselekvésre is, úgy az egyes tagszervezeteknek, fejlesztendő szervezeteknek, mint magának a platformnak. Ez - a tagszervezetek részéről mind erősebben jelentkező szempont - indította arra a HP koordinációs munkacsoportját, hogy a szakmai intervenció lehetőségét támogató, flexibilis szervezeti kereteket teremtsünk az aktív tagok részére. Ez nem kizárólag anyagi hozzájárulást jelent, hanem az intervenciós lehetőségek közös, stratégiai kidolgozását, illetve a megvalósuló intervenció szakmai és a szélesebb társadalmi csoportok irányába történő kommunikációjának a segítését is. Nem utolsósorban ezek az intervenciós kísérletek - túl az azonnali reakció lélektanilag is üdvös lehetőségén - több esetben jelentős kooperációs hozzáadott értéket teremtettek, amennyiben szorosabb együttműködést tettek lehetővé az tagszervezetekkel és más aktivista csoportokkal. Ezen intervenciós kísérletek keretét az "Akció-reakció" elnevezésű projekt jelölte ki, amely kifejezetten a tagszervezeti kezdeményezések, események, azonnali akciók támogatását tűzte ki célul. Mivel a HP megalakulásakor épp az egymástól elkülönült szervezetek szakmai összehangolását, illetve ezen szervezetek között a szinergiák létrehozatalát tűztük ki célul, ezért azt gondoltuk, hogy bár a projekthez kezdeményeznünk kellett a pályázat költségvetésének módosítását, mégis, meglátásunk szerint ezzel közelebb kerültünk az eredeti célkitűzések teljesítéséhez, illetve a tagszervezeti igényekhez.

Szólj hozzá! 2014. jún. 28.

A Krétakör Alapítvány nem működik együtt a KEHI törvénytelen vizsgálatában, erről Gulyás Márton ügyvezető telefonon tájékoztatta a Hivatal kapcsolattartásra kijelölt munkatársát. 

A mai napon számos civil szervezet, köztük a Krétakör Alapítvány is, ajánlott levelet kapott a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól, amelyben a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert pénzek ellenőrzéséről tájékoztatnak. A Krétakör Alapítvány az elmúlt hetekben a civil szervezetek ellen indított lejárató kampány miatt már számított erre a lépésre, így számos jogásszal konzultált a KEHI vizsgálatának jogosságát illetően. Ezek a jogi vélemények egybehangózóan azt állítják, hogy a KEHI-nek nincs joga a NCTA-tól elnyert pénzeket vizsgálni, hiszen a szervezet feladata az állami pénzek költése feletti kontrol, ellenben az NCTA-tól elnyert pályázati pénzek függetlenek a magyar államháztartástól.

A Krétakör Alapítvány eddig is együttműködött a törvényben előírt szervezetekkel, így tavaly és a korábbi években is. A szervezetnél tartott ellenőrzést a NAV, és működéséről folyamatos könyvvizsgálói jelentés is készül. Mindig, mindent rendben találtak.

A Krétakör Alapítvány a továbbiakban is együtt fog működni a törvény által meghatározott szervezetekkel, de nem fogja magát alávetni politikai szándékból indított vizsgálatoknak!

Mi nem politikai hecckampányoknak, hanem a társadalomnak tartozunk elszámolással, és ahogy eddig, úgy ezután is meg fogunk felelni az utóbbiaknak.

4 komment 2014. jún. 19.

Ha a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke, világhírű filmrendezőnk Tarr Béla filmet készített volna a hazai filmpolitika elmúlt négy évéből, annak a Sátántangó cím sem állna rosszul. De ezen a néven remek filmalkotást jegyez a mester, úgyhogy nem kell megismételnie és amúgy sem tudná magyar filmszemlén bemutatni azt. Ugyanis a régi filmszemle nincsen, újat, korszerűbbet pedig nem sikerült eddig kitalálni helyette. A magyar filmtörténet utóbbi négy éve dráma, illetve vígjáték. Hogy melyik azt az utókor, esetleg Andy Vajna eldöntheti majd.

Szólj hozzá! 2014. ápr. 05.

Mindaz, ami a szakképzés területén történt az elmúlt négy évben, tökéletesen jellemzi a Fidesz-kormány működését: kezdetben olyan, mintha csak úgy, látszólag mindenféle összhang nélkül történnének különféle események, ám a mozaikok előbb-utóbb kirajzolnak egyfajta képet: máskülönben mi értelme lett volna önmagában annak, hogy a szakképzést a nemzetgazdasági tárca alá terelik, és mi értelme annak, hogy a közismereti tárgyak oktatásának időkeretét csökkentik?

1 komment 2014. ápr. 05.

A független társulatok ellehetetlenítésére tett kísérletek jegyében telt az előadóművészetekkel kapcsolatos kormányzati intézkedések nagy része az elmúlt négy évben. Az amúgy is kiszolgáltatott, magának az előző ciklusban nehéz szakmai egyeztetések árán egy hatodik támogatási kategóriát kidolgozott szféra ellen szabályos gazdasági és pszichológiai hadviselés folyt.

Szólj hozzá! 2014. ápr. 04.

Az Orbán-kormány négy év alatt fenekestül felforgatta a közoktatás rendszerét, s ezzel valódi reformot hajtott végre, igaz, a szó eredeti jelentésével, az újítással szemben inkább a rendszerváltást megelőző időszakhoz nyúlt vissza. Pontosabban nem is egy korszakhoz, hanem kettőhöz: az oktatás ideológiai-pedagógiai alapja ugyanis a harmincas évekét idézi, míg a szervezeti keretek a Kádár-korszakban gyökereznek.

Szólj hozzá! 2014. ápr. 02.

A Humán Platform Watchdog projektjének célja a humán területek történéseinek, szakpolitikai eseményeinek nyomon követése, ideértve a mindenkori kormányzat intézkedéseit, a szakmai közösség kezdeményezéseit, valamint egyéb, a szakpolitikát befolyásoló fejlemények bemutatását. 

A Humán Platform Watchdogot azért indítottuk el, mert hiszünk a szakmai párbeszédben, hiszünk abban, hogy a szakmai kérdésekről folyó vitáknak kizárólag a szisztematikusan összegyűjtött, valós adatokra építő tudás lehet az alapja.

Szólj hozzá! 2014. ápr. 02.

süti beállítások módosítása